Od nastanka do danas

 

Grad Doboj je regionalni centar relativno velike etničko-geografske cjeline u središnjem pojasu Republike Srpske, a u sjevernom dijelu BiH.

Izgradnjom tvrđave u 13. vijeku i nevelikog prostora oko raskrsnice puteva na platou ispred ulaza u tvrđavu, postao je dobojski srednjevjekovni trg. Rezultati arheološko – istorijskih istraživanja, naročito onih do kojih se došlo obimnim radovima u drugoj polovini 20. vijeka, pokazuju postojanje jednog, inače vrlo rijetkog kontinuiteta ljudskog naseljavanja i življenja oko Doboja.

Doboj je saobraćajni centar RS i BiH, gdje se nalazi sjedište Željeznica Republike Srpske, kao i najznačajniji putni pravci, pa je samim tim predodređen za trgovački centar, što uistinu i jeste, i u tom pogledu njegovi kapaciteti stalno jačaju. U Doboju je i veoma razvijeno visokoškolsko obrazovanje, gdje okosnicu čine Saobraćajno-tehnički fakultet i šest fakulteta koji egzistiraju u okviru Pavlović univerziteta, te Visoka poslovno-tehnička škola, kao i Visoka medicinska škola – što Doboj čini u pravom smislu univerzitetskim i studentskim gradom. Grad posjeduje i veoma atraktivne i značajne turističke kapacitete, kao što su dobojska tvrđava Gradina, Sportsko-rekreativni centar Preslica i Goransko jezero, Okolišta i dr.

U Strateškom planu ekonomskog razvoja Grada Doboja predviđeno je da se Doboj pozicionira kao vodeći saobraćajni, komunikacioni i distributivni centar Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i regije zapadnog Balkana, sa razvijenim pratećim uslugama i industrijama. Strategija predviđa i da Doboj bude kulturni, obrazovni i sportsko-rekreativni centar regije, kao i najuređeniji i turistički najatraktivniji grad na rijeci Bosni.

DOBOJ U BROJKAMA

Broj stanovnika u Doboju.
Površina teritorije Grada Doboja.
Gustina naseljenosti u Doboju.

SAOBRAĆAJNO ČVORIŠTE

 

  • 70 km udaljenost od Evropske unije
  • 8 miliona stanovnika u okrugu od 300 km
  • Autoput “9. januar” Doboj – Banjaluka
  • Autoput “5c”

Grad Doboj posjeduje izuzetnu transportnu i geosaobraćajnu lokaciju. Kada se govori o geografskoj povoljnosti ovog prostora, prije svega se misli na komunikacioni značaj. Doboj se nalazi direktno na glavnoj saobraćajnoj liniji koja će povezivati Srednju Evropu (Budimpešta) sa Jadranskim morem (koridor 5C). Uvijek je predstavljao ključni saobraćajni čvor Bosne i Hercegovine. Takođe, Doboj i dalje ima prirodnu, ekonomsku i komunikacionu ulogu kao tradicionalno središte ozrensko-posavske regionalne cjeline.